Attention! Code Blue!


Karla kom hjem fra skole igår og blev ved med at sige “Attention! Code Blue” mens hun tullede rundt om sig selv, fordi hun manglede sin lege-/slås-kammerat, der var ude at gøre Royal Family Garden usikker på sin blå cykel.

Code Blue er en kode, der lyder over højtalerne ved jævnlige mellemrum på skolen. Code Blue er den stille kode. Efter min mening den mest uhyggelige kode; gem-dig-koden…

Jævnligt træner skolen evakuering af forskellige arter; brandalarm, osv. Jeg har flere gange befundet mig på skolen, hvor en øvealarm er gået igang. Forældre må ikke forlade skolen uden at stille sig op i yderst organiserede rækker på den store løbebane på skolens område. Vi skal alle – lærer, elever, forældre og andre ansatte – forholde os til det som var det en virkelig evakuering. Hvilket jo er rigtig fint, så man kan undgå den helt store tumult.

På kanten i højre side af løbebanen kan man skimte små hvide felter med skrift. Man skal stille sig ud fra det felt med den kategori man hører under. Jeg må få mig et billede engang. Det er ret imponerende hvor hurtigt mange hundrede mennesker kan stille sig i kø.

Ved disse øvelser skal vi stille os i rækker på løbebanen. På kanten af banen er der skrevet hvem, der skal stå hvor. Ansatte og forældre har designerede steder. Alle klasser har faste pladser og alle tælles op. Dagligt sørger lærere og skolesygeplejersken at have det præcise antal elever tjekket ind digitalt i systemet. Alle SKAL være i systemet, således at man ved, hvis nogen skulle mangle i tilfælde af evakuering.

Brandalarmer er da ikke så lidt uhyggelige i sig selv, men Blue Code topper den dog. For to år siden fortalte Alfred mig for første gang at de havde skulle gemme sig – jeg syntes det lød helt sjovt. Men Stine uddybede at det nu var for at lære at skjule sig i forbindelse med et eventuelt skoleskyderi, terrorisme eller andet.

Okay.

Engang var jeg på skolen og lå og rodede rundt på gulvet under en hausfrau pilatestime da Code Blue gik af. Blå blink i loftet drejede hidsigt rundt og al øvrigt lys på skolen blev slukket. Kun det grålige vinterlys oplyste lokalerne og gangene fra vinduerne i community bygningen. Vi gik ud på det nærmeste toilet, lukkede døren og gemte os. Pludselig stod vi omkring 10-15 mennesker på toilettet og kiggede på hinanden. Først let fnisende. Men så blev vi stille. Hele skolen blev stille. Bomstille.

Pludselig bankede det på døren og vi vidste ikke helt om vi skulle åbne. Skal man egentlig åbne døren hvis nu det var en rigtig Code Blue? “Ja, halløj, Hr. Våbengut, vil du lige herind og skyde 10-15 damer med 100 % træfsikkerhed…??”. Nej ikke rigtig, vel? Alligevel ville man ikke være helt så rar overfor det menneske, der nu ikke lige var nået ind på toilettet ligeså hurtigt som os andre. Så vi åbnede døren, faktisk lidt nervøst, og ind kom Cecily og hendes lille datter, Molly, som ikke rigtig havde gidet forlade legetøjet i play group rummet.

Code Blue afsluttes altid med at skolens direktør, Mr. McLellans fyldige stemme med skotsk accent lyder over højtalerne: “You are all safe”.

Selvfølgelig er det blot øvelser, men det giver da stof til eftertanke. Tænk at man skal øve sig i at gemme sig for en eller anden psykopat, der har fået en fiks idé.

Jeg er glad for at vi bor i Kina, hvor det føles lidt hysterisk at skulle træne denne type evakueringer. Måske det er lidt amerikaniseret..? Endvidere kommer vi fra et land, hvor man slet ikke gider (og formentlig heller ikke behøver) øve sig på at gemme sig. Men måske de danske skoler i stedet skulle øve sig på at evakuere i tilfælde af brand. Måske helt op til to gange om året? Jeg tror godt eleverne kan tåle at misse undervisningen. Hver anden dag er der brand på en skole i Danmark. Og det er ikke lovpligtigt at afholde brandøvelse. Det er alligevel overraskende.

Jeg har ikke fornemmelsen af at lærerne har oplyst de mindre børn præcis hvorfor man afholder disse Code Blue øvelser. Det behøver de heller ikke vide endnu.

 

Tak fordi du læser med!


2 meninger om “Attention! Code Blue!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.