Mundbind, mundlort og endnu en flyvetur


Mandag i sidste uge:  Hmm, har hørt om det der Coronavirus? Sjovt navn i øvrigt.

Tirsdag i sidste uge: Ja, der er vist et eller andet i gærde.

Onsdag i sidste uge: Okay, skolen er begyndt at holde infomøder om det. Så slap dog af.

Torsdag i sidste uge: ”Har du købt masker? De er vist udsolgt overalt, men apotekerne har vist en ny sending med nogle andre typer…”. Så slap dog af. Jeg køber dog nogle alligevel……

Fredag i sidste uge: Der begynder alligevel at være flere, der taler om det… Og mere info i medierne. Biografer, m.m. er lukket. Slap dog af.

Lørdag i sidste uge: Hmm, det synes at eskalere. Lovpligtigt at have maske på offentlige steder, herunder i Metroen. Folk bliver bogstaveligt talt eskorteret ud, hvis de ikke bærer maske. Køl lige lidt ned…

Søndag i sidste uge: Okay, Wuhan er lukket for ind- og udgang. Folk er låst der. Virkelig voldsomt, men smart…. Alligevel rimelig vild beslutning ”oppefra”… Hvad sker der..?

Mandag: Staten har besluttet at forlænge kinesisk nytår pga virus og smittefare. Skolen starter først op 17/2 i stedet for 10/2. Måske er der noget om det….. Fly booket. Let´s get the fuck out of here…..

Tirsdag: Ej, jeg ville gerne have været afsted i dag.. Eller i søndags. Oh well, vi mangler lidt snacks til flyturen, jeg handler lige – har ikke været udenfor en dør siden fredag. ALLE unødvendige forretninger og andre foretagender er tvungent lukket. Folk køber alt de kan af madvarer for at kunne barrikadere sig i deres hjem for at undgå smittefare. Masker er umulige at opdrive nogle steder. Jeg tager på 5 apoteker og i 2 supermarkeder uden held. Folk er på samme maskejagt, som jeg og ser bekymrede ud.

Tirsdag aften: Mail tikker ind omkring at Finnairs flytrafik til og fra Nanjing lukkes efter 5. februar. Vi kan ikke flyve til Nanjing når vi engang skal hjem til Kina igen. Mon vores fly er aflyst i morgen?? Er vi stuck her? De lukkede jo Wuhan forleden.

Onsdag tidlig morgen: Ingen mails fra Finnair. Puh ha.. Vi er i tvivl om vi kan komme afsted indtil vi sidder i flyveren og har kørt ud til take off.

Made it.

Velkommen til Nanjing lufthavn

Vi var flere fra skolen på vej til Europa, her Hannah, Carlotta og Ellen.
Køen til check-in
Hende hér havde i hvert fald nedsat risikoen for smitte. Plastikhandler, plastikbadehætte, solbriller, mundbind og et hjemmelavet visir af en 5L olieflaske. Effektivt..
Alle havde uden undtagelse mundbind på. Dette var pålagt for at kunne befinde sig i lufthavnen.

Pænt glade for at sidde i flyveren og være rimeligt sikre på at komme afsted!

Velkommen til DK.
Sikke en modtagelse i CPH airport!

Ja, jeg ved godt vi hverken har at gøre med pest, hungersnød, tørke eller bomber. Men vi ved rent faktisk ikke endnu hvad det her bliver til.

Hvad der skulle have været 2 uger i familiens skød derhjemme og vennehygge med tonsvis af børn og den kolde og flydende udgave af Corona, blev i stedet til uvished om hvad der er det rigtige at gøre i en situation som denne og til en (velkommen, men ikke gratis) tur til Danmark i foreløbig 20 dage (for i hvert fald børnene og mig).

Vi kom tilbage til Kina 5/1 efter julefeie og sidder allerede igen i en flyver mod nordvest 29/1. Vores CO2-regnskab er ved at have ret røde tal…

Men det er faktisk ikke det, der er den største bekymring. Herregud, vi klarer nok at planerne er lavet om.

Vi smuttede fra Kina fordi vi i første omgang tænkte at vi (jeg) ville flå hovedet af enten mig selv og/eller to børn på adressen. Mere end 3 uger ”indespærret” i hjemmet, hvilket var smartest pga. smitterisiko, ja det lød voldsomt. Vi har netop også haft 3 ugers juleferie, så børnene er så klar på mere end blot 2,5 ugers skolegang i 2020. Det er seriøst begrænset hvor mange bræt- og kortspil, vi kan spille og hvor meget lim, vi har til limpistolen.

Fredag – onsdag indenfor…… Yes, PS var kærkomment en times tid om dagen!

Desuden begyndte madbeholdningen at blive begrænset i butikkerne – især grøntsager blev til specialvarer, som blev revet væk fra hylderne så snart de blev lagt frem. Og hvad ville man få med hjem? Alle grøntsager er i løsvægt i supermarkeder (og grøntmarkeder, hvilket er frarådt pt). Mange handlende kan være ganske kræsne omkring hvilken gulerod, de nu skal have og graver gerne igennem hele kassen inden de finder netop dén gulerod, de vil have. Det gælder i øvrigt også kød.

 

Supermarkedet Suguo. Her plejer at bugne med grøntsager i løsvægt.

Man skal lige have in mente at sæbe ikke er standard at benytte – hvis man altså vasker hænder overhovedet. Og ja ja, jeg ved at mine svigerforældre nu griner lidt overbærende, mens de forestiller sig mig småråbe, ”husk spritten!”, men jeg er ikke i tvivl om at de nok ville give mig ret, nu hvor de har besøgt os 3 gange.

Billede lånt af ven. Metro i fredags.
Billede lånt af ven. Metro i fredags.
Billede lånt af ven. Metro i fredags.

Efter vi havde købt flybilletter i mandags begyndte der så småt at brede sig en ubehagelig stemning omkring os. Der var en underlig stemning, da jeg var oppe at handle. Folk virkede urolige, kiggede undersøgende (mistænksomt) på hinanden og var meget opsatte på at få NOK mad. Nogle bestemte typer rengøringsmidler var totalt udsolgt og de få slags håndsprit osv, der plejer at være i forretningen var revet væk. Jeg var som tidligere skrevet på 5 apoteker for at finde en anden og bedre type maske til os alle fire. Forvirring og storsalg af immunoptimerende medicin. Ingen masker. Overhovedet. Ikke engang de ubrugelige blå kirurgiske masker, der alligevel heller ikke virker det fjerneste.

Facebookopslag fra i tirsdags.
Billede lånt af ven. Status på gaden i torsdags.
Billede lånt af ven. Mall i torsdags.
Billede lånt af ven. Metroen i torsdags.
Billede lånt af ven. Metroen i torsdags.
Billede lånt af ven. Metroen i torsdags.
Billede lånt af ven. Metroen i torsdags.

Endvidere begyndte mange af vores venner og bekendte at booke billetter til hjemland eller ferie for at komme væk. Af samme årsager som os.

Også pga Google.

Prøv at søge på Coronavirus og oplev hvordan uvisheden og frygten kravler fra ens smartphone, ind i ens håndflade og op i armen for til sidst at sprede sig i hele kroppen.

Vi panikkede på ingen måde, men alligevel ubehageligt at opleve at der tikkede flere og flere registrerede (!) virusramte og døde ind i statistikkerne. Procentandelen er så lille i forhold til befolkningstallet, men som skrevet er dette et tidligt stadie. Inkubationstiden er op til 14 dage og man kan bære smitte uden selv at have symptomer. Ca. 400 millioner kinesere har rejst rundt i landet de sidste to uger i forbindelse med kinesisk nytår (dette er vanligt), og det siges at 5 millioner borgere fra Wuhan ”nåede ud” inden man lukkede for tog-, bus- og flytrafik ind og ud ad byen. Michael har desuden fået vide at en af hans kollegaer fra værftet kørte til Wuhan for at få sin familie til Nanjing inden de lukkede for Wuhan. Det er formentligt hvad mange har gjort – og fuldkommen forståeligt.

Lur mig om tallene ikke stiger en del indenfor de næste få uger.

Facebookopslag fra i søndags. Pr. d.d. (torsdag) er der omkring 7700 registrerede smittede.

Problemet er desuden at forståelsen af hygiejne er ret anderledes (sæbe, sprit, skærme nys, spyt, osv.) og nogle mennesker lever virkelig tæt og under kummerlige forhold. Det proklameres at der er gratis sygehusvæsen, men det er der ikke. Det er proforma. Der er egenbetaling og man har fået store problemer med at folk har betalt overpris for behandlinger og fået unødvendige behandlinger. Vi taler om tusindsvis af kroner, ja endda millioner, som patienterne selv skal betale. Dermed er der mange mennesker, der ikke har råd til at gå til lægen og hvis de gør, er det på nogle forfærdelige hospitaler, som man ikke drømmer om befinder sig i sådan et teknologisk veludviklet land.

Jeg er overbevist om at mange af de registrerede dødsfald skyldes at patienterne har været syge, ældre eller svagelige i forvejen. Men mangelfuld symptombehandling, hygiejneproblemer og manglende viden hos det behandlende personale kan også være en faktor. Er du fattig kan du sgu klare dig selv.

Det ville naturligvis ikke være et af de kummerlige hospitaler vi skulle til hvis det værst tænkelige skulle ske, vi har sundhedsforsikring. Men vi skulle formentlig forblive i Nanjing. Forsikringsselskaberne anbefaler generelt at man søger specialister andetsteds såfremt man skal i narkose, have fikset en brækket arm eller føde et barn. Så forsikringerne vil hellere betale en tur til fx Bangkok end at lade deres forsikrede kunder ligge på briksen i Nanjing for billigere penge. Måske det kan blive for billigt.

Lad os sige at et af vores børn skulle blive alvorligt syge af virusset. Jeg ville ikke engang vide, hvad vi skulle gøre hvis de faldt ned fra et legestativ og fik et alvorligt brud eller dét, der er værre. Så jeg kan slet ikke forestille mig respiratorbehandling, som nogle læger angiver kan være en effektiv symptombehandling og kan medvirke til at man ikke dør af sygdommen, såfremt man bliver alvorligt inficeret af sygdommen.

Så adjø, Nanjing.

De sidste par dage har det været muligt at komme igennem til VPN og dermed har jeg haft mulighed for at gå på Facebook, Messenger, Google og søge frit på internettet. På Facebook har især et tema brændt sig fast i mig og gjort at jeg har haft svært ved at sove i nat og kun har sovet 4 timer inden vi skulle op lidt i seks imorges (sammen med en masse andre ting, fx om vores fly blev aflyst og vi var fastlåst i Nanjing…).

Jyllands-Posten. Ytringsfrihed. Politisk standpunkt. Pladder. ”Danskhed”.

Ja nu bliver jeg sgu sur, det gør jeg….. Og flov. Flov over at man kan misforstå en frihed – ikke en ret, men en frihed – i så voldsom grad. Måske vi skal have tillagt ordet dobbeltbetydning i Retskrivningsordbogen ligesom ”en bjørnetjeneste” fordi folk er for dumme til at forstå hvad det egentlig betyder.

Jeg græmmes når vores ellers kompetente Statsminister erklærer at ”vi har ytringsfrihed i Danmark”. Gør jeg brug af min ytringsfrihed hvis jeg går hen til en 5 årig dreng, der står på gaden i bare tæer og græder fordi hans forældre netop har givet ham en ordentlig omgang tæsk med en kæp og siger ”nåååh, lille skat, ej hvor ser du beskidt ud med de blå mærker og blod ud ad næsen? Det ser ud som om du skal til Halloweenfest. Oh well, vi ses, jeg skal hjem og lave varm kakao til mine to elskede børn i vores varme og trygge hjem.”? Det ville da heller ikke være diskriminerende, det er jo forbudt, jeg ville blot ytre mig. Det har jeg jo RET til. Jeg er jo dansker og så må man sige hvad som helst på hvilket som helst tidspunkt og hvilket som helst sted.

Det lyder ikke helt rigtigt, vel? Jeg synes det lyder som et 6-7 årigt barn, der står med korslagte arme og skriger ind i sin mors ansigt; ”DU BESTEMMER IKKE OVER MIG!”.

”Engang imellem kan man godt føle sig lidt stødt på manchetterne, når man synes, ting bliver lavet på en måde, man ikke bryder sig om. Så må man tælle til ti” – ja, det er så Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der åbenbart synes kineserne skulle tælle til ti. Jeg synes måske han skulle have bedt JP om at tælle til lidt mere end 2 og i det mindste have ventet lidt.

”Det er nærmest, som vi kender Kina, desværre” siger Kristian Thulesen Dahl så velformuleret og empatisk. What…? Godt comeback og i øvrigt i god tråd med tonen på de sociale medier, som man diskuterer så meget.

Ingen glemmer den forfærdelige periode i 2018 hvor der hærgede en frygtelig epidemi i Danmark:

FNAT

 

Dr.dk-artikel om den dramatiske epidemi i Danmark i 2018

”Desperate patienter” kørte til Flensborg for at få fnatmiddel fordi det på frygtelig vis var i restordre og udsolgt på de fleste apoteker i landet. Flere artikler om stakkels gymnasieelever, der skulle være påpasselige når de havde haft gymnastik sammen eller teatertruppen, der ikke kunne ligge i bunkepul efter øver og overae hinanden (det skal man i sin ungdom, hvis man er en del af et kreativt crew). Ej, det var simpelthen så voldsomt.

Jeg gad saftsuseme godt sidde klar på Facebook eller se BREAKING NEWS i tv hvis en person fra Mellemøsten eller Kina tegnede en tegning af et firkantet, rødt og forkløet stykke kød med 4 lyse fnatmider, der dannede et hvidt kors i midten imens epidemien hærgede landet.

”Hvad fanden..?! Man skal satme ikke fucke med Dannebrog eller fnat! Er du klar over hvor meget det klør?!”.

Modsvaret kunne måske være:”Nej, nej, det har I helt misforstået, det er for at udvise empati og at vi tænker på Jer i den frygtelige kløende tid. I er helt gal på den, I har jo slet ikke humor…”.

Kunne man forestille sig at vi ”rigtigt danske” med hang til satire ville grine højt, hvis nogen havde tegnet en kælder med indespærrede børn, der lå på mugne madrasser (med sjove væggelus) og en far, naturligvis tegnet som karikatur, der stod klar til at voldtage sin datter endnu engang, imens Fritzl-sagen kørte. Nej vel?  Ville Statsministeren igen kunne citeres for at sige ”Vi har ytringsfrihed i Danmark og vi har en gammel tradition for satiretegninger og det bliver vi ved med at have”…?

Jyllands-Postens udgave af det kinesiske flag.

Okay, okay, at Kina kræver en undskyldning fra avisen er måske også lidt overkill og måske ikke det vigtigste at beskæftige sig med lige pt.

Men JP; too soon. Just too soon.

Vi har så travlt med at blive stødt af og over hinanden. Måske er Danmark gået hen og blevet den billist, der synes at alle andre er idioter, der kører pisseåndssvagt. Hvis alle andre er idioter, der bliver fortørnet over hvad man gør og siger, så skal man måske se indad engang imellem.

Jeg er overbevist om at JP ikke bevidst forsøgte at være hånefulde. Dog udviste de ej heller stor empati eller sympati ved at bringe denne tegning – og lidt for tidligt. De har skabt debat og belyst situationen, og det skal en avis vel også.

De har nok hverken bragt tegningen i god eller ond tro – det var nok mest i dum tro.

Jeg tænker vi bør bruge mere krudt (nej, det er ikke henvisning til Muhammed-tegningerne..) på at følge med i udviklingen af virussen frem for hvem, der skal sige undskyld til hvem, og hvem, der puster sig op og står på sit.

Det er en alvorlig situation for Riget i Midten. Hvor stor er ”skaden”? Hvor mange er smittet? Hvor mange dør? Og bliver nogen fra vores netværk syge? Dem, vi kender, som er blevet i Kina i denne periode, kan de komme ud ad byen, hvis det forværres? Hvornår kan vi komme tilbage til vores hjem, børnenes skole og vores netværk i Kina? Og gjorde vi det rigtige at ”skride” fra det hele? Var det overilet? Og hvis det ikke var overilet at smutte, hvor slemt står det hele så til? Og hvornår er det slut? Kommer det til at betyde noget for vores sidste måneder, vi har i Nanjing?

Okay, det gik fra at handle om Den Store Flugt til hvor latterlig debatten og udmeldingerne er omkring Jyllands-Postens, efter min mening, tankeløse tegning.

Mange tanker, mundbind og mange timer i flyveren…..

Vi er i DK indtil i hvert fald 18/2.  Flere flyselskaber har simpelthen stoppet med at flyve til/fra Kina, herunder Lufhansa, som flyver til Nanjing sammen med Finnair. Vores Finnair returbillet er indtil videre omdirigeret til Shanghai og så skal vi selv finde vej  til Nanjing derfra. Vi ved ikke rigtig hvad den næste måned byder på… Og om vi må/kan tage hjem til Kina 18/2.

Lige nu tager vi et par familiedage og tager i hvert fald en tur i skoven og til vandet.

Tak fordi du læser med!


9 meninger om “Mundbind, mundlort og endnu en flyvetur”

 1. Virkelig godt skrevet af dig Lotus…så godt at I er kommet væk derfra…men det er da meget dramatisk for så mange mennesker at være konfronteret med Sci Fi lignende vilkår. Nyd dejlig DK.
  knus V

  1. Hej Val!
   Tak for din besked og at du læser med! Ja det er lidt underligt og mærkeligt at være i tvivl om hvad der rent faktisk forgår… Håber at det falder til ro snart…

   Håber også at du har det dejligt i Hillerød og nyder livet så godt man nu engang kan.

   Knus til dig

 2. Tror faktisk ikke at JP’s tegning var ment som en stor tegning, men som en effektiv illustration af hvad artiklen handlede om. Og så var det i øvrigt publiceret i to andre lande flere dage tidligere, uden at ambassadøren var sendt i byen for at skælde ud. Man kan jo sige meget om det kinesiske styre, men når der skal lukkes millionbyer eller butikker er det meget effektivt. Der bliver ikke stilles så mange irriterende spørgsmål fra befolkningen.. Nå men velkommen hjem..

  1. Det var mest politikernes håndtering af emnet og den lidt konfliktoptrækkende tilgang til det hele. David, tak fordi du har sat det ned og læst DET HELE og til og ned har en holdning til det 🙂 Vi ses når vores karantæne er ved at være overstået. Vi savner vores søde venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.